Kategorier
Uncategorized

Bjud in grannarna

I boken ”Så bra svenska du talar -en antologi om finlandssvenskars möte med Sverige”(Söderströms 2011) ges många tänkvärda synpunkter, upplevelser och tankar från ett intressant perspektiv, detta att vara invandrare i ett land där ens modersmål är majoritetsspråk och inte ett minoritetsspråk som i Finland. Bland författarna finns Lars Sund, Mark Levengood, Bengt Packalén, Yrsa Stenius, Jan Mosander och Johanna Koljonen, alla väletablerade i kultur och media i Sverige. Deras reflexioner om Sverige och det svenska, jämförelse med Finland och det finska är riktigt spännande läsning och ger insikten, att det handlar om så mycket mer än språket. Även om man bara flyttat en dagsresa och kan åka ”hem” när som helst så innebär det en stor förändring.

Alla har upplevt detta som titeln syftar på, svenskars okunnighet om den finlandssvenska minoriteten och bristen på kunskap om Finland över huvud taget. Enligt en av författarna har var fjortonde svensk rötter i Finland, varför är kunskapen då så dålig? Yrsa Stenius jämförelse mellan Sannfinländarna och Sverigedemokraterna och deras partiledare sätter fingret på väsentliga skillnader att grubbla på.

Just nu är Finland mitt uppe i ett presidentval, sorgligt förbisett av svenska media, som helt focuserar på alla mer eller mindre vettlösa republikaner som gör upp om vem som ska utmana Obama.

Givetvis är det då läge för biblioteken att komplettera bilden av världen genom att just nu lyfta fram Finland dess, kultur, språk, litteratur och politik och att alltid vara medvetna om det finskas relevans när det gäller inköp av media på såväl svenska som finska och även engelska och kanske även ytterligare språk.

Givetvis gäller detta i princip de andra nordiska länderna också. Vi går inte bara över ån efter vatten utan vi tar oss över hela Atlanten, i tron att gräset är grönare där.

Ingrid Atlestam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.