Kategorier
Rinkeby Skolbibliotek Uncategorized

Tysta klassrum och ambitiös skola

En bra start på skolbiblioteksåret! Läs Behrang Behdjous reportage från Rinkeby skola i Stockholm i Dagens Nyheter, dagens datum (ännu ej på nätet). Samtidigt som polishelikoptrar cirkulerar över den invandrartäta stadsdelen, så sitter eleverna knäpptysta i klassrummet, och extra läxhjälp på sommaren är en självklarhet. 2010 gick alla elever från skolan vidare till gymnasiet.

Rektorn, en hård finne med arbetarbakgrund, Börje Ehrstrand, tänker på när han själv kom till Sverige 1968. Det första han gjorde i skolan var att rusta upp och utvidga det förfallna skolbiblioteket. Språket är nyckeln till allt. Till skillnad från i många andra skolor har han agerat aktivt för detta. Satt handling bakom de goda tankarna och fagra orden. Börje Ehrstrand är matematiklärare i botten – inte bibliotekarie.

Nu läser skolans elever mest i landet – i snitt 20 böcker per elev och läsår.

Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.