Kategorier
Västsahara

Västsahara-projektet i ett avgörande skede

Nu har äntligen Monica Zak rest ner till Västsahara för att sprida 5000 ex av sin bok Pojken som levde med strutsar på arabiska!

BiS har sedan början av 2010 samlat in pengar för att kunna trycka upp en stor upplaga av Pojken som levde med strutsar. Boken handlar om en pojke i den Västsahariska öknen, som i en sandstorm kommer ifrån sin egen  familj och växer upp i en strutsfamilj. Berättelsen har verklighetsbakgrund och är en historia som de Västsahariska barnen känner till och som utspelar sig i deras egen  miljö. Den har tidigare funnits översatt till arabiska men bara getts ut i en mycket begränsad upplaga.

BiS har hittills samlat in ca 120 000 kr. Stora bidrag har donerats av författaren Sven Nordqvist, Helge Ax:son Johnsons stiftelse och Svensk Biblioteksförening men större delen av summan utgörs av små och stora bidrag som har satts in på BiS Internationella fond och samlats in i bössor i olika sammanhang.

I våras producerades en lärarhandling på arabiska med tips för lärare och föräldrar på hur man kan arbeta med boken. Den trycktes i 1000 ex i Sverige och transporterades ner med en av Emmaus transporter. I sommar har 5000 ex av strutsboken tryckts i Algeriet och i början av hösten skickats ut  till flyktinglägren. En bibliotekarie har också anställts med hjälp av bidrag från BiS. Monica har nu alltså rest ner till Västsahara och ska under några veckor dela ut böckerna och hålla workshopar för lärare och kvinnoföreningar. Hon skulle ha åkt redan i våras men sköt av säkerhetsskäl upp sin resa. Samarbetsparter på plats är den spanska barnbokbussen Bubisher och den spanska författaren Gonzalo Moure samt den svenska ambassaden i Alger.

I dagarna har det också blivit klart att Mona Henning kommer att ge ut Pojken som levde med strutsar på arabiska på sitt förlag Dar Al Muna. Det betyder att boken blir tillgänglig på arabiska även i Sverige. Då kan naturligtvis också lärarhandledningen användas. Den kommer att läggas ut på BiS hemsida.

Vi väntar med spänning på Monicas återkomst från Västsahara och hennes rapport om hur det har gått och hur boken har mottagits! Projektet avslutas runt årsskiftet och bis återkommer med en utförlig rapport i bis nr 4.

Lena Lundgren
Projektansvarig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.