Kategorier
Alliansen Landsorganisationen LO vägkrogsbibliotek

Den enda vägens bibliotekspolitik

Det är journalisten Martin Aagard i gårdagens (27/10) Aftonbladet kultur som berömmer Expressens granskning av skolbibliotekens standard och nedmontering. Men han konstaterar också mycket riktigt att skolbarns läsvanor grundläggs i hemmet.

Därför är det skandal (men ganska symptomatiskt) att regeringen dragit in alla pengar till det som förr kallades ”Kultur i arbetslivet”. Däribland bidragen till de populära s.k. vägkrogsbiblioteken, vars målgrupp inte minst kom från LO. Inte heller inom LO tycker man det är värt att slösa med kulturpengarna, så vägkrogarnas bibliotek drivs vidare av idealister och entusiaster. Aftonbladet Kultur har adopterat ett av dessa, i Töre utanför Kalix. ”Det är en skam” skriver Aagard, ”att läsfrämjande åtgärder 2011 måste bedrivas på samma sätt som biblioteksentusiasterna gjorde på 1800-talet”.

Snart blir det kanske så att vi som vill ha kvar våra gamla bibliotek måste hjälpa dom med att ragga böcker och annan media, ungefär som vi i BiS stöder bibliotek i Sydafrika och Västsahara. Så blir det naturligtvis när stat och kommun drar sig undan sitt ansvar. Vi blir en nation av boklösa, utan minne, utan historia.

Med tanke på regeringens dokumenterat bristfälliga historiekunskaper, och sossebossens Juholt slarvande med fakta, kanske man kunde uppmana sagda beslutsfattare att ta en tur till biblioteket för att läsa på. Så länge det finns kvar.

Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.