Kategorier
boktips homosexuella (hbtq)

Upprörande om Boye

Jag läser i den nya fina bilderboken om Karin Boyes liv, av Pia-Kristina Garde (Ellerströms), Karin Boye och människorna omkring henne. Pappan, den nervsjuke försäkringstjänstemannen, den alkoholiserade modern, bröderna Sven och Ulf. Författarna, akademikerna, de queera i Berlin. Mest upprörande: hur modern Signe efter Karin Boyes död 1941 bränner hennes korrespondens och opublicerade dikter, och hur hennes sambo, den tysk-judiska Margot Hanel fullständigt övergavs av alla, och tog sitt liv bara en månad efter Boyes självmord.
Boken innehåller också en självbiografi Boye skrev 1938, efter en kurs i psykologi på Viggbyholmsskolan, där hon också arbetade som lärare. Den har tidigare aldrig publicerats. Den skrevs, på kollegan Ingeborg Holsts uppmaning, för att Karin ”ej ville vara dold, utan ville synas helt genomskinlig.”
Mats Myrstener

Ett svar på ”Upprörande om Boye”

Rekommendation: "I oss är en mångfald levande" av Gunilla Domellöf.Om du är intresserad av den intellektuella (och energiskt vitala) Karin Boye som kritiker och prosamodernist – så läs Gunillas viktiga bok. Det ÄR en risk att Karin Boye reduceras till ett tiotal kända dikter och – till sin biografi.Lena Kjersén Edman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.