Kategorier
Folkbildning kulturpolitik

Strindbergsår, men staten bryr sig inte

SvD:s kulturchef Kaj Schueler ondgör sig i dagens tidning över stundande Strindbergsår 2012, och varför svenska staten verkar så ovillig att satsa något i kulturstöd. En miljon har man skjutit till, det ska satsas på en nätportal. Det är ju på nätet vi ska bli kulturella och bildade, om stat och kommun får som de vill. Förmodligen för att det är billigt.
Eller är det för att Strindberg fortfarande är obekväm, undrar kulturredaktören? Arg på kungen, hovet, kyrkan, kollegorna, kvinnorna. Schueler påpekar att ett av de ställen Patti Smith ville besöka i Stockholm var Strindbergsmuseet, beläget i författarens sista bostad, där även hans bibliotek finns inrymt, på vinden.
Tänk på Norge och Ibsen, Danmark och HC Andersen, eller vad man satsar på kultur och bibliotek i grannlandet Finland? Visst kunde man satsa miljonerna på biblioteken och ge fan i Strindberg, men det här visar nog snarare på ett totalt ointresse för kultur och bibliotek från våra styrande politiker. När såg du Fredrik Reinfeldt gå på opera, teater eller ett folkbibliotek senast?
Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.