Kategorier
boktips ekonomisk världsordning

Mer om ett kärt ämne

I våra gömmor på min arbetsplats finns en enorm mängd litteratur från 1960- och 70-talet. Den är ofta limhäftad i ryggen och när man öppnar pärmarna ramlar alla bladen ut.

Knappast något annat bibliotek utom KB och några pliktbibliotek har så mycket böcker på svenska från den här tiden. Senast hittade jag en bok kallad Tusen miljarder dollar av matematikern och datapionjären Robert Lattès från Frankrike. Den utgavs som PANoriginal 1969. Boken handlar om ett franskt älsklingsämne, det stora amerikanska inflytandet i Europa. Men snarare profeterar den om en helt annan sak. Redan på 1980-talet menar förf. kommer ca 60 multinationella företag att styra världen , varav femtio amerikanska (och vart och ett med ett bankkonto stort som ett stort lands nationalbudget). Men de kommer bara att ge arbete åt ca 1 procent av världens befolkning. Så matematiker han är sluter han sig till att detta inte kommer att fungera.

Vilka konflikter blir följden av denna monstruösa ojämlikhet? De multinationella företagen rör sig ju över gränserna och behöver inte ta några nationella hänsyn. De bryr sig vare sig om euro eller EU-samarbete. Endast profiten och aktieägarnas belåtenhet är det som styr.

Men en sak hade han glömt Lattès, som ju redan Viktor Rydberg poängterade på 1800-talet: Kineserna.

Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.