Kategorier
ekonomi ekonomisk världsordning Kina

Kommunismens hämnd?

Nog känns det lite som Kommunistkinas hämnd på stygga storebror USA, när man idag ser hur den kinesiska ekonomin fortsätter uppåt, medan USA kryper på knäna.
Kina skulle säkert om man bara ville förödmjuka amerikanarna ännu mer, kunna dra in alla sina ekonomiska krav och tillgångar från landet och förklara USA bankrutt.
Följden kan naturligtvis bli att det bara breder väg för en högerpopulist som Sarah Palin, som förefaller mer okunnig om ekonomi än t.o.m. George W. Bush och Ronald Reagan. Och det vill inte säga lite.
Undrar om inte Jan Myrdal trivs rätt bra just nu? Ändamålet helgar ju medlen som bekant. Och den kinesiska tigern blir nog hårdare att knäcka för de amerikanska vapenskramlande generalerna, än det fattiga oljelandet Irak.
(Och igår, på kräftskivan, sa en bordsgranne att kineserna håller på att köpa upp stora delar av Sibirien. Sen flyttar man dit kinesiska inbyggare som jobbar med att utveckla de enorma råvarutillgångar som finns där. Och en snabbspårväg till Europa har man också planerat, för kinesiska pengar. Ja man kanske borde lära sig lite kinesiska ändå?)

3 svar på ”Kommunismens hämnd?”

Redan Viktor Rydberg på sin tid kommenterade kinesernas effektivitet. Stark familjesammanhållning och en oförtröttlig energi såg han som ett vinnande framgångskoncept för detta folk. Men enligt hans vision skulle det dröja ganska länge innan västvärlden skulle få se resultatet av deras nitiska arbete. Kanske ligger det mer än man tror i Rydbergs spådom, kanske är det detta som börjar visa sig nu…

Nej, kineserna skulle inte vilja förklara USA bankrutt. Om man nu alls kan tala om att "kineserna" har en vilja, men jag antar att vi syftar på Kina som nationalekonomisk enhet. Kina har placerat enorma mängder pengar i USA, helt enkelt för att de inte har någon annanstans att placera dem, vilket hör till den allmänna kristendensen i den samtida kapitalismen: kapitalet har ingenstans att ta vägen vilket leder till ständiga lånebubblor. Läs The Enigma of Capital av David Harvey!

Kina är INTE ett kommunistiskt land (även om det styrande partiet kallar sig kommunistiskt) utan snarare ett land där superkapitalism och enpartistyre går hand i hand. Socialism och kommunism är inget regimen strävar efter. Och den kinesiska regeringen vill inte se västvärldens ekonomi rasa samman, eftersom det egna välståndet till stor del bygger på export.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.