Författarpenningen i vågskålen

”Varför vill kulturministern urholka värdet av boklånen”, undrar 17 författare i ett upprop idag i Svenska dagbladet (ännu ej på nätet)?
Det handlar om den pågående förhandlingen om författarpennningen (biblioteksersättningen) som är grundbulten i det informella avtal mellan staten-kommunerna och författarna. Författarna kräver att ersättningen ska indexregleras, avgiften 132 öre per boklån har minskat i reella tal under hela 2000-talet. Kulturministern vägrar att höja ersättningen på en treårsbasis.
Tack vare avtalet finns i Sverige inte den konflikt med författare, översättare och illustratörer som inte vill låta biblioteken låna ut sina böcker gratis, som finns i andra EU-länder.
Men med en kulturminister som verkar ointresserad av både kultur och bibliotek (hon har dessutom prickats två gånger i konstitutionsutskottet för att hon lagt sig i SR:s public servicefunktion), så verkar frågan om biblioteksersättningen svårlöst. En regering som prioriterar skattelättnader framför allt annat är ju i högsta grad kulturfientlig.
Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.