Kategorier
boktips

Mats sommarboktips – inför semestern

Hjalmar Söderberg: Doktor glas (Bonnierpocket 2011). Jag läste den i januari när det var som kallast. En roman som utspelas i ett sommarvarmt Stockholm , först utkommen 1905. En mycket annorlunda kärleksroman som upprörde samtidens kritiker och fick Valfrid Palmgren att uttala bannbullan över Söderberg som emigrerade till Köpenhamn och tystnade som skönlitterär författare. Han är en av svenska språkets verkliga mästare.

Annika Thor och Altun Basaran: Altuns tre liv : från Anatolien till Alby (Bonniers, 2004). Författaren Annika Thor åker till biblioteket i Alby utanför Stockholm och träffar turkiska kurden Altun Basaran. Bortgift vid 15 års ålder flydde hon till Sverige och kom till Alby. Där skulle en ny tragedi helt förändra hennes liv en gång till.

Tove Jansson: Stora boken om Mumin (Alfabeta, 2008). En fantastisk antologi med klassiska Mumin-texter och bilder, från Småtrollen och den stora översvämningen från 1945, till Visor från Mumindalen 1993. En given sommarläsning för gamla och unga.

Att avregistrera ett spöke : tjugotvå noveller från Litauen (Tranan, 2005). En av våra minst kända baltiska grannar, med ett av Europas äldsta språk, i urval av Loreta Macianskaite, översatt av Jonas Öhman och Raimonda Jonkute.

Anita Nair: Kvinnor på ett tåg (En bok för alla, 2010). En indisk feministisk författarinna, med en bok som upprörde de indiska kritikerna, lika mycket som Söderberg på sin tid.

Nikolaj Gogol: Döda själar (Ruin pocket, 2011, övers. Staffan Skott). Den första delen är en av den ryska litteraturens största komiska verk, där den lurige intrigören Tjittjikov reser runt på ryska landsbygden för att köpa upp döda livegna (”döda själar”). Efter inledningen till den andra delen (”purgatorium”) blev Gogol galen och begick självmord genom att svälta sig till döds.

Fåglarna återvänder till bergen : Kurdistan berättar (Tranan, 2011). 23 noveller i urval och med förord av Farhad Shakely.

Ann Heberlein: En liten bok om ondska (Bonniers, 2010). En även till formatet liten bok om varför människan bär på ondska som hos vissa individer blommar ut, och varför omgivningen alltid står så handfallen. En nödvändig bok känns det som.

Owe Wikström: Långsamhetens lov, eller vådan av att åka moped genom Louvren (Natur och kultur, 2001). Den efterlängtade stillheten är mångbottnad och skapar villrådighet. En anti-modernitetsbok om nödvändigheten av att skynda långsamt, och om resor till Budapest, Sankt Petersburg och Asisi.

Gustav Meyrink: Golem (Vertigo, 2009). En skräck-klassiker från 1915 som utspelas i den judiska stadsdelen i Prag. Carl-Mikael Edenborg har moderniserat Ernst Kleins översättning från 1916.

Dick Harrison: Gud vill det! Nordiska korsfarare under medeltiden (Ordfront pocket, 2006). Kommer att ligga på mitt nattduksbord i sommar. Lite Arn-nostalgi, från en tid inte så långt från vår.

Ninni Schulman: Flickan med snö i håret (Forum 2010). En deckare bör man ju också ha med sig, och varför inte denna?

Roberto Bolaño: De vilda detektiverna (Tranan, pocket 2009). En helt galen bok av en chilenare i exil, som alla säger att jag måste läsa. Vi får se om det blir den här sommaren eller nästa.

Mats Myrstener

(bild Storhässja från Gammlia, Umeå)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.