Litterärt vårtecken

Nyss hemkommen från Mariehamns Litteraturdagar, var där för femte året i rad, undrar jag som vanligt: Varför så få från gamla västra rikshalvan upptäckt detta litterära vårtecken, som nästa år firar tjugoårsjubileum. Tänk att under tre dagar få möta massor av nordiska författare, såväl kända som snart kända i ett arrangemang, till största delen gratis, i så lagom format i Mariehamns fantastiska bibliotek. Var är alla bibliotekarier från Stockholmstrakten, det tar ju bara ett par timmar att nå Åland? Varför blir så få av de goda finlandssvenska författarna uppmärksammade i Sverige? Det finns en vanföreställning att all finlandssvensk utgivning även ges ut i Sverige, men det är en bråkdel som tar sig över Ålandshav. Bara på Åland ges det ut över 75 titlar varje år, vem känner till dem i Sverige? En av mina finlandssvenska favoriter är Henrik Jansson, som var med i Mariehamn i år. Läs hans ”Protokollsutdrag från subversiva möten”, eller hans senaste ”Brev från baren Aurora”. Med detta år var även de som är väl kända i Sverige som MärtaTikkanen och Lars Sund, andra ”stora namn” i den nordiska bokutgivningen var bland andra Inger Edelefelt, P C Jersild, Karl Ove Knausgard, Morgan Alling och Ann Heberlein. Missa inte detta evenemang nästa år och varför inte uppmärksamma och focusera det finlandssvenska ibland i biblioteket. Här finns katalogen över 2010 års utgivning. Inte blott Sverige svenska böcker har! Ingrid Atlestam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.