Några tips om Egypten

Vi lever i en spännande tid när folken i Tunisien, Egypten, Libyen och många fler länder har rest sig och krävt demokrati och sociala reformer. Mubarak och Ben Ali har fallit, men Khaddafi vägrar lämna över makten utan ett blodbad. Hur det kommer utveckla sig vet vi ännu inte.

Mubarak och situationen i Egypten har dock fått mig att tänka på en bok jag tipsade om här i bloggen förra året. Nawal El Saadawis Den stulna romanen som är levande skildring av ett närmast feodalt Egypten. Att El Saadawi inspirerats av Mubarak är i alla fall en slutsats som är lätt att dra. Hon har också varit högst aktiv i oppositionen mot denne.
Den stulna romanen är fiktion men skulle man vilja ha en mer journalistisk skildring av Egypten vill jag slå ett slag för journalisten Per Björklunds blogg från Kairo till världen. Per Björklund skriver initierat om de aktuella händelserna i Egypten och har befunnit sig där så länge att bloggen också fungerar som en bra skildringen av händelserna närmast innan frihetskampen. Per Björklund kommer också ut med en reportagebok: Arvet efter Mubarak – Egyptens kamp för frihet som ges ut av på Verbal förlag i mars/april.
Tobias Willstedt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.