Kategorier
internationella kvinnodagen

På internationella kvinnodagen

… sänder bloggen en kär tanke till alla kvinnor som bär upp svenskt kulturliv, läser böcker, går på teater, går på museer, går på opera, går på bibliotek osv.
En särskild tanke skickar jag gärna till den suveräna berättaren Elsie Johansson som fyller 80 i år. I söndagens dokumentär på TV framstod hon som den oerhört populära författare hon är, i ”Moa-linjen” som Ebba Witt-Brattström sa. Få författare utlånas så mycket, säljer så många böcker, och drar så många besökare till författarträffarna på alla de bibliotek som hon besökt.
Om dagens folkbibliotek skulle bemöda sig om att försöka nå nya grupper av bokläsare, inte bara den gamla vanliga understödskåren, så tror jag att t.o.m. LO-anslutna män skulle börja läsa Elsies böcker. Med rätt understöd är jag nästan säker på det.
För tänk att det fortfarande finns människor som kan berätta så fängslande och träffsäkert om när Sverige fortfarande var fattigt, och hur det var att vara kvinna på den tiden. Idag tar sig fattigdomen andra uttryck. Ett är att biblioteken förlorar fler och fler besökare i förhållande till folkmängden, och att texter och språklig utveckling inte längre verkar engagera vare sig politiker, den stora allmänheten, eller för den delen många unga bibliotekarier.
Mats Myrstener
(bild från Wikipedia)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.