Kategorier
Vad är ett folkbibliotek?

Botten upp!

”Folkbibliotekens framtid?” heter en liten skrift från BTJ Förlag. En radda mer eller mindre kända personer från biblioteksvärlden och andra parallella världar har fått några lite oskarpa frågor att svara på. Det hela blir rätt segt, lite katekes tradigt men dock trösterikt och uppbygglig. Både pappersboken och folkbiblioteken kommer att bestå, bara bibliotekarierna blir lite mer alerta och utåtriktade.
Inget att hetsa upp sig över alltså förrän alldeles på slutet då Elsebeth Tank berättar att det ska öppnas en bistro i Malmö Stadsbibliotek, då man i biblioteket ”ska kunna nästan täcka hela livsbehovet under den tid man är här”. Vad gäller personalens tveksamhet inför detta och andra förändringar, så gäller det ”att få dem att tänka i nya banor och göra dem delaktiga i den mentala transformationen”.
Frid över gamle Dickson som startade landets första folkbibliotek i arbetarstadsdelen Haga i Göteborg 1862 med det uttalade syftet att förhindra revolution och superi. Om nu allt ska vändas upp och ner så låt då hellre bibliotekets nya roll bli att stödja en radikal samhällsförändring än en ökad alkoholkonsumtion!

Ingrid Atlestam

Ett svar på ”Botten upp!”

Jisses! Om stadsbiblioteket i Göteborg ska börja med sånt, glöm inte att 05 snart är normal stängningstid på Avenyn. Nattbibliotekarier nästa? Kanske ett sätt att höja lönerna…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.