Palmes betydelse för historien

Vad har Olof Palme lämnat efter sig i ”politiskt arv”, frågar sig SvD:s skribent Göran Eriksson?
Jo, en rad tunga 70-talsreformer som jämställdhetspolitiken, föräldraförsäkringen, slopandet av sambeskattningen och utbyggnaden av förskolan. Arbetsrätten vändes till de anställdas förmån, och expansionen av hela offentliga sektorn tog fart.
Palme var närmast en ikon för de politiskt medvetna inom tredje världen. Dagens moderater har tagit stora intryck av den socialdemokratiska välfärdspolitiken. Men den politiska polariseringen varade ända till valet 2006, när S förlorade, konstaterar Eriksson.
Tilläggas kan att den bästa boken om Palmemordet som jag läst är bröderna Poutiainens, Inuti labyrinten, som kom 1995. För den som är lagd för konspirationsteorier är den gefundenes fressen, här kopplas CIA och inhemsk underrättelsetjänst till störtandet av Harold Wilson i Storbritannien, Willy Brandt i Västtyskland, Malcolm X och John Lennon i USA, labourregeringarna i Australien och Nya Zeeland, mm.
Sant eller falskt? Men utmanande läsning, och välskrivet och väl underbyggt.
Mats Myrstener
PS Mer litteratur om Palmemordet, sök ARAB:s hemsida,
Palmemordet 1986

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.