Kategorier
biblioteksdebatten sveriges radio

Skickat till P1 angående dagens inslag om folkbibliotek i Vetenskap Forum

Hej! har just lyssnat på nätet på dagens program om folkbibliotek och det var ju ganska ok. Men frågorna ni ställer som man ska rösta om är omöjliga att ta ställning till. För det första så finns det en bibliotekslag som fastställer att det är kommunerna som ska ansvara för biblioteksverksamheten, vad det handlar om i Nacka är alltså entreprenad inte utförsäljning, men det är illa nog. Dessutom finns det garanterat inget kommunalt bibliotek som bara har pappersböcker utan alla har andra media också och förhoppningsvis har man en målsättning och en inköpspolicy som talar om varför man har det ena och det andra. Driftsformen behöver inte ha något med mediautbudet att göra, men dessvärre är biblioteksdebatten och trenderna sådana nu att man stirrar sig blind på utlåningssiffror istället för att se bibliotekets kulturella och sociala ansvar i ett allt mer segregerat samhälle, andra åsikter släpps knappt fram i massmedia.
Skulle kunna skriva mycket mer om detta men nöjer mig med att par länkar som visar på en annan biblioteksverklighet/vardag.

Det mångspråkiga biblioteket

Bisbloggen

Ingrid Atlestam

7 svar på ”Skickat till P1 angående dagens inslag om folkbibliotek i Vetenskap Forum”

Svar från Vetenskap Forum 15 feb:Hej Ingrid,tack för ditt mail med kloka synpunkter! Du har naturligtvis helt rätt,webbfrågan är ganska fånig, speciellt om man är lite insatt ibiblioteksfrågor! Tanken är dock inte att man ska lägga allt för storvikt vid en sådan här enkät – vårt syfte var snarare att "spetsa till"frågan för att väcka nyfikenhet och locka lyssnare till programmet. Iprogrammet är vi noga med att påpeka att biblioteksdebatten handlar omflera olika frågor där driftsformer och verksamhetens inriktning är tvåav dem. Enkäten handlar heller inte om Dieselverkstaden eller dagensbibliotekslag utan om vad man tror om framtidens bibliotek.Däremot är det förstås olyckligt om vi förmedlar bilden att dagenskommunala bibliotek bara kan erbjuda pappersböcker. I programmet sägsdock att just biblioteken har varit drivande i den digitalautvecklingen, men med tanke på att alla inte lyssnar på programmet såhar jag nyss varit inne och strukit ordet "pappers" i "pappersböcker".(Jag kan dock inte göra allt för stora ändringar med tanke på alla demsom redan röstat.)Med detta sagt så vill jag dock göra den personliga reflektionen attenkäten trots allt kanske speglar den pågående biblioteksdebattenganska bra. Jag upplever den som onödigt polariserad (åtminstone blanddebattörer som står utanför biblioteksvärlden), där den idylliseradebilden av vad ett folkbibliotek är, eller snarare har varit, ställs motalla former av förändring eller utveckling. Biblioteksdebatten verkarför vissa ha blivit ett forum att positionera sig i störstaallmänhet, snarare än en debatt om sakfrågorna.Hur som helst, jag hoppas att jag lyckats förklara hur vi resonerat, ochjag hoppas också på förståelse för att det inte alltid är helt lätt attkoka ner en invecklad och infekterad fråga till 15 minuter eller, förden delen, en webbenkät.Bästa hälsningar från ett lika svinkallt Stockholm!/Urban Björstadius (Vetenskapsradion Forum i P1)

fortsatt korrespondans med Vetenskap Forum 15 febTack för snabbt och bra svar instämmer i att det är en väldigt olyckligpositionering i biblioteksdebatten, vilket ger en mycket konstig bild avverksamheten för den som inte själv är del av den. Egentligen borde manformulera bibliotekets uppdrag som ett public service uppdrag , ellerhur?Undrar nu om det är ok att lägga ert svar ibisbloggen,där jag lagt mitt mailtill er?Snålblåst såväl i Göteborg som i biblioteksvärlden, när kommer ljummavårvindar?Ingrid AtlestamSVAR:Men det är ju en strålande idé att formulera det som ett publicserviceuppdrag! Jag inser att vi nog kommer att få ta upp de härfrågorna i programmet snart igen…Självklart är det ok att lägga ut svaret på bloggen, men hyggligt av digatt fråga. :-)Och som göteborgare i förskingring så är jag ändå fascinerad av hurkylan kopplat greppet om min gamla hemstad – som jag minns det så lågtemperaturen oftast på någon plusgrad mest hela tiden…Allt gott!/Urban>>> Ingrid Atlestam 11-02-15 15:39 >>>

Bra rutet, Ingrid. Har dom förläst sig på Nicks BBL-artikel om tradition contra förändring? För bibliotekens fortlevnad handlar det nämligen inte om antingen eller, utan om både-och. Men dom har rätt så till vida att de som jobbar på bibliotek har en enastående tung värdegrund, som inte mycket biter på. Vetenskap Forum spär på den här snedvridna debatten, det är illa. Tyvärr är det väldigt många charlataner som uttalar sig i debatten, kanske för att inhösta politiska poäng? Men av SR hade man kanske väntat sig lite mer än att bara slå in tillspetsade och redan öppna dörrar? Dieselverkstan har i vilket fall fått debatten precis dit dom vill ha den. Det är som med Foucault och hans diskurs – den som inte är MED mig, är MOT mig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.