Kategorier
Uncategorized

Oskattbara värden?

”Mäta och väga – om statistik och effektivitet på folkbibliotek” av Malin Ögland, Lena Lundgren och Kerstin Wockatz (Regionbibliotek Stockholm 2010) är en bok som ytterligare komplicerar bibliotekstillvaron. Just därför bör den läsas av alla och envar, speciellt av dem som barrikaderat sig på ömse sidor i debatten om ”folk ska få vad de vill ha”. I boken diskuteras olika nyckeltal och biblioteksstatistik, allt vrids och vänds och inget mått håller egentligen måttet.
Vad som påtalas, bland annat, är att det är gentemot bibliotekslagen och eventuella lokala målformuleringar, som verksamheten ska mätas och utvärderas och där är besök och utlån inte särskilt smarta variabler att utgå ifrån.
Boken ger inga enkla lösningar men inspirerar och manar till analys och eftertanke, vad mäter vi och varför, är det kanske något helt annat vi borde mäta? Här finns utrymme för nya förslag och idéer! Vi har en tendens att räkna och mäta saker och ting bara för att de går att räkna och mäta, utan att fråga varför och vad resultatet egentligen säger.

Ingrid Atlestam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.