Bibliotekarier på film

Efter första avsnittet på TV-dramatiseringen av KB-mannens härjningar på Kungliga biblioteket i Stockholm 2004 kan man bara förundras över hur långt från biblioteksvardagen filmens gestalter rör sig.
Den karriär- och statuskåte huvudpersonen, spelad av Gustaf Skarsgård, sitter mest och stirrar på sitt tomma arbetsbord i det första avsnittet. Vad arbetar han med? Vad gör egentligen en bibliotekarie på Kungliga biblioteket? Ja, inte blir man klokare när man ser honom och hans kollegor gestaltade på film.
Är vårt yrke verkligen så medialt oglamoröst? Vi räddar ju varken folk till kropp (som läkare och sjuksköterskor) eller själ (som präster och psykologer). Fast det senare kan nog diskuteras, om man nu tror att det skrivna ordet kan rädda liv? Det finns nog de som skulle kunna hävda det.
Själv kan jag inte komma på en enda riktig bibliotekarie på film, där man verkligen får se hur vederbörande arbetar, utom sjukhusbibliotekarien i P.C. Jersilds Babels hus. Finns det någon motsvarande författare idag, med samma genomslag i det politiska samtalet? Som inte bara dansar i TV4 eller låter sig intervjuas av Skavlan?
Mats Myrstener
Bild: Bibliotekarien i Star Wars, Jocasta Nu, hjälper en låntagare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.