Skönsång och bibliotek

Trots mitt operaintresse lockas jag inte av den borgerliga idén i Stockholm, att nu när det inte blev något nytt Stadsbibliotek, så vill man bygga ett nytt och dyrt Operahus istället, vid Slussen. Ett sådant skulle då förstås kunna sponsras av rika direktörer, ungefär som nya operan i Köpenhamn, som finansierades av ägaren till lågbudgetflyget Maersk Air. Men var finns den kapitalist som likt KA Wallenberg, Beijer eller gamle Dickson vill offra några miljoner på ett nytt stadsbibliotek i Stockholm?
Jaja, vi får väl be Christer Hermansson, allas vår kulturchef (bilden) att skriva en opera som bygger på hans böcker. Den skulle kunna bli rätt kul tror jag. Kulturchefen själv spelar förstås huvudrollen.
Sen såg jag nu på TV att Folkets hus-rörelsen numera satsar på opera från Metropolitan i New York. Det har blivit en framgång, precis som ljudböckerna blivit på vägkrogarna längs E4:an. Och det räddar förmodligen ett antal Folkets hus från att tvingas lägga ner.
Påhittigt, populärt, faktiskt folkbildande, och bland publiken i Skene Folkets Hus sågs t.o.m. ett antal minkpälsade äldre damer, som nog aldrig varit på Folkets hus förut i hela sitt liv. Tala om att bryta barriärer i det nya folkhemmet. Än finns det hopp.
Mats Mystener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.