Kategorier
dyslexi Vad är ett folkbibliotek?

En miljon sökes!

Dyslexiförbundet går back en halv miljon, trots hårda besparingar, och nu krymper staten ytterligare bidraget, läser jag i tidskriften Läs & Skriv. Följden kan nu bli att tidskriften försvinner i sitt nuvarande format, den har bl.a. delats ut gratis till alla skolor i Sverige som stöd för elever med läs- och skrivsvårigheter. Viktig fortbildning av lärarna försvinner också, liksom förbundets rådgivningsverksamhet. Nu saknas en miljon för att verksamheten ska gå ihop 2011. En struntsumma i Borgs budget, men 1/6-del av Dyslexiförbundets budget.
I nr 6/2010 diskuteras också bibliotekens kris i ett sex sidor långt reportage. Vad är egentligen bibliotekens uppdrag? Att vara ungdomsgårdar? Ansvara för folkbildning och fortbildning? Vara kommunens bokhandel? Svar efterlyses, inte minst från kommunens politiker, som inte verkar veta vad de vill med verksamheten?
(I en notis meddelas också att Skellefteå kommun sparar sju tjänster på biblioteket genom att automatisera utlåningen av böcker. Man hymlar inte heller, som kommuner annars så ofta gör, med att syftet är att spara pengar. Källan är SvR P4 Västerbotten.)
Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.