Kategorier
foto

Stora bilder i färg


The Boston Globe har sen några år fotobloggen The Big Picture som presenterar högkvalitativa bilder på aktuella händelser och annat, tematiskt, ofta tiotals i rad för att belysa från olika håll. Namnet ska tolkas bokstavligt: formatet är stort, bäst betraktat på en rejäl skärm. Rekommenderas fotointresserade och nyhetsknarkare.

Det är en amerikansk tidning men bilderna ger utblick i världen. Några teman ur mängden: samkönade äktenskap, stormskyar, fattigdom i det vita Sydafrika, G20-protester, oljekatastrofen i Mexikanska golfen, Mellanöstern och silhuetter. Till mer aktuella hör exempelvis Haiti tio månader senare, studentdemonstrationerna i London och översvämningarna i Australien.

Trenden pekar mot allt större (nyhets)bilder på webben. Hemmavid tänker jag främst på DN och Sydsvenskan; kvällstidningarna blaffar upp i megaformat emellanåt. Newsmill kör med porträtt som ett slags jätte-bylines. Dynamiska bildspelsfunktioner ger ytterligare illustrationsmöjligheter. Webbjobbarnas gamla tumregel att inte tynga ner sidorna med allt för stora bilder verkar vara överspelad i takt med bredare bredband. Finns inte de långsamma uppkopplingarna längre?

Lite slumpartat ramlar jag över detta: ”The European Union aims to have 100% broadband coverage by 2013, and to increase coverage bandwidth to 30 Mbps for all Europeans by 2020 with 50% or more of European households subscribing to internet connections above 100 Mbps.”

I våras begeistrades jag över arbetsbilder i färg från 30- 40-talen som Library of Congress tillgängliggjort. The Big Picture presenterar ännu äldre (!) färgbilder, från Ryssland för hundra år sen. Varje foto utgör summan av tre svartvita exponeringar med olika färgfilter. Resultatet är bilder så verkliga att de känns overkliga när man vet åldern. Det ska nämnas att också dessa kommer från LoC.

The Big Picture skildrar även arbete av idag: At work 1 och At work 2. Porträtterad finns till och med en fransk biblioteksmedarbetare.

Och bland fångarna i Guantánamo Bay är Harry Potter en av de populäraste böckerna.

Kalle Laajala

Foto: krossbow (cc-by)

Ett svar på ”Stora bilder i färg”

Observationen är riktig. Både DN och SvD har skurit ner sina redaktioner betydligt. Istället består tidningarna till mer än hälften av reklam och annonser, och de få artiklarna blaffar på med jättebilder i färg, helt omotiverat, för att täcka över luckorna. Tänkte på det när jag såg Guillou-Perssons TV-serie Kvällspressen på DVD i helgen. Vilken enorm massa journalister på ett ställe! Kanske 100 stycken på en gång! (Den var gjord, mycket bra, 1992). Detta talar ju för att nätet blir ännu viktigare i framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.