Kategorier
boktips

Höstboktips

Nu när vi går in i ”oxmånaden” kan det vara skönt att krypa upp med en bok i favoritfåtöljen:
Vår tids ekonomism : en kritik av nationalekonomin. Red. Geir Angell Öygarden. (Boréa.) Handlar om nationalekonomin som tvivelaktig ”vetenskap” och hur den påverkar våra beslutsfattare. ”Boken ger en skrämmande bild av hur den moderna nationalekonomin reducerar komplexa samband till teorier som trots sina förenklingar ofta får stor politisk genomslagskraft.”
Mattias Gardell: Islamofobi. (Leopard.) Granskar den europeiska islamofobin, som får allt fastare fäste i land efter land, historiskt från medeltiden och framåt. Han tillbakavisar påståenden att muslimer skulle vara våldsbenägna, kvinnoförtryckare, terrorister och antisemiter, som han menar utgår från ett rasistiskt skillnadstänkande.
Ship to Gaza. (Leopard.) Red. Mikael Löfgren. Ger bakgrunden, beskriver resan och eftermälet. Och hur en global folkrörelse håller på att växa fram. Några av resenärerna, som Henning Mankell, Dror Feiler, Ulf Carmesund och Victoria Strand bidrar med egna texter.
David Nessle: Den maskerade proggarens lilla röda : samlade serier. Om festprissen och haschrökaren Jarl Sandberg som 1968 hemsöks av Karl Marxs spöke, och förvandlas till den stålmansliknande superhjäten Den Maskerade Proggaren. Tecknade serier för oss 40-talister.
Torgny Karnstedt: Tro, hopp och jävelskap. Första boken på författarens nya förlag, Karnstedt, är en fortsättning på den uppmärksammade Låtsaskungen, som handlade om pojkar på en internatskola för s.k. ”värstingar”.
Kajsa Ekis Ekman: Varat och varan. (Leopard.) Om ”den lyckliga horan”, och myten om den kvinnliga ”sexarbetaren” som frejdigt organiserar sig i nya fackföreningar. Samt om hur kvinnor från Ukraina och Indien tjänar pengar på västerländska kvinnor som surrogatmödrar, enligt förespråkarna ett nytt ”fräscht sett att se på graviditet”.
Gunilla Ander: Bomull : en solkig historia. (Ordfront.) Om våra t-tröjor och länderna som producerar bomullen: barnarbetare i diktaturstaten Uzbekistan med världens mest förgiftade sjö, Aralsjön; om hur västafrikanska länder kämpar mot USA:s ständiga dumpningar av bomullspriset. Samt om den nya bomullsjätten: Kina.
Globaliseringens kulturer. (Nya Doxa.) Om postkolonialism, rasism, forna kolonier, och skapandet av nya identiteter i det mångkulturella samhället. Texter av bl.a. Frantz Fanon, Salman Rushdie, Edward Said och Homi Bhabha.
Patrik Asplund: Med hatet som drivkraft. (Hjalmarson & Högberg.) Om en f.d. nazist, punkare, skinhead och hulligan – hans egen berättelse för återupprättelse.
Hans Furuhagen: Bibeln och arkeologerna. (Natur & Kultur.) Vederlägger det stora antal israeliska arkeologer, som med Bibeln i hand försöker bevisa att staten Israel existerade under biblisk tid. Furuhagen visar att detta är en stor överdrift och att bevisvärdet är magert.
Mats Myrstener

Ett svar på ”Höstboktips”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.