Övervakningssamhällets bibel

– ja, den som Michel Foucault bygger mycket av sitt filosofiska system på – är Jeremy Benthams klassiker ”Panopticon : en ny princip för inrättningar där personer övervakas”.
Bentham, som var liberal filosof, hade kommit på ett nytt sätt att övervaka fångar. Man kan fortfarande se det på Långholmens fängelses rastgårdar (som nu blivit fikaplatser för vandrarhemmet): det är byggt så att en övervakare från en speciell punkt (och osynlig) ska kunna se samtliga fångar, Bentham kallar det ”det allseende ögat”. Det var en rationell åtgärd för att spara personal, och samtidigt kunna övervaka ett mycket stort antal interner.
”Det som kan synas vara en byggnadskonstruktion bland andra, utgör i själva verket en utopi om den formbara människan och det genomskinliga samhället” skriver idéhistorikern Frans Lundgren i förordet på boken, som nu utkommit på förlaget Nya Doxa, blott 178 små tunna sidor stor (varav introduktion är 50 sidor).
Benthams skrift har haft en enorm betydelse för vårt tänkande allt sedan den publicerades 1791, vid tiden för franska revolutionen. Bentham föreslår att hans nya konstruktion ska kunna användas på skolor, sjukhus, sociala inrättningar, i fabriker och verkstäder, ja överallt där människor behöver övervakas. Lundgren kallar Benthams utopi ”det självreglerande samhället”, en utopisk vision med ”disciplinen som maktteknik”.
Fängelsena växte också snart, från att ha varit kortvariga förvaringsplatser, till att bli oöverskådliga samhällen i miniatyr, dit alla som inte på något sätt passade in i den reformistiska staten kunde förvisas för alltid.
Idag får man säga att hela Internet är ett svårt slag mot de som vill bevara övervakningssamhället intakt. Och kampen för att hålla klåfingriga fångvaktare borta från nätet lär fortsätta.
Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.