E-böcker lånas ut som "print-on-demand"

Umeå UB ska börja låna ut e-böcker digitalt, ”print-on-demand”, som första forskningsbibliotek i Sverige. Bakom står det EU-baserade nätverket och samarbetet Ebooks on demand. Det är böcker som inte är upphovsrättsligt skyddade, de flesta tryckta före 1900. Beställaren betalar en avgift för att boken ska digitaliseras, den levereras inom två veckor som pdf-fil.
Till skillnad från på folkbiblioteken så ökar utlåningen på våra forskningsbibliotek. Sedan 1990 har ökningen gått från 2,6 miljoner böcker, till 10,5!
Etableringen av allt fler högskolor står bakom ökningen, och möjligheten att fjärrlåna via folkbibliotek. Omlån på nätet är en annan orsak. Låntagarna besöker inte längre biblioteket fysiskt (irl). Regionala samarbeten finns, som Selma i Värmland. Säkert kan vi på folkbiblioterken lära oss något av detta också?
Däremot får författare av facklitteratur ingen ersättning, eftersom reglerna för författarersättning från 1954 fortfarande gäller.
källa: DIK-Forum 2010/7

3 svar till “E-böcker lånas ut som "print-on-demand"

  1. Man blir lite fundersam över formuleringen "Umeå UB ska börja låna ut e-böcker digitalt, som första bibliotek i Sverige". Det är ju många bibliotek (nästan alla?) som har lånat ut e-böcker i flera år. Det nya är väl att böckerna digitaliseras enligt efterfrågan? Lite förvirrande.

  2. Ja du har rätt, mitt fel. Jag omformulerar det nu. Tack för påstötningen!

  3. Men på SSB tycker man att den stora ökningen av e-bokslån blir för dyr, varje lån kostar 20 :- för biblioteket, enligt artikel i Metro idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.