Det vänstervridna BiS-seminariet i det nya bisnumret

Så är numret klart att korrekturläsas. Samma dag som jag läser i nya Biblioteksbladet om BiS vänstervridna seminarium på mässan. Det tilltalar varken BBL-skribenten, somliga närvarande bibliotekarier eller kulturministern. Eller Elsebeth Tank för den delen.
BBL efterlyser ett balanserat seminarium. Det är tydligen provocerande att så många kommit för att lyssna på den bibliotekssyn som två kulturarbetare – litet godtyckligt hopfösta under en vänsterstämpel.- utvecklar.
BiS roll under sin 41-åriga historia har ju varit att just lyfta fram ett perspektiv som ifrågasätter mainstreamade folkbiblioteksidéer och diskutera sig fram till vad som faktiskt gagnar ett rättvist bibliotek. BiS är förstås inte mot vare sig IT eller trivsamma bibliotekslokaler och i vår yrkesvardag gör också vi som individer vad vi kan för att skapa biblioteksmiljöer som motarbetar digitala klyftor och skapar välkomnande rum. Men biblioteket har ett samhälleligt uppdrag att värna och utveckla en rad områden – inte minst litteraturen. Den diskussionen ska inte reduceras till ”vänstergnäll” – för att citera kulturministern i BBL – och inte heller har vi anledning att be om ursäkt för att vi ger även folk utanför det egna skrået tillfälle att föra fram sina uppfattningar om bibliotekets roll. Mässeminarieformen ger dåligt utrymme för att föra hela diskussionen vid samma tillfälle. BiS seminarium är en del i en större diskussion.
BiS fortsätter alltså att ”gnälla” i detta och åtskilliga kommande nummer. Men 2011 kommer också att bli ett avgörande år för BiS. Vi står i en generationsväxling; gamla aktiva är på väg ut – och nya är beredda att ta över. Hur BiS och dess tidskrift kommer att utvecklas vet vi bättre efter årsmötet i mars.
BiS behöver dig! Är du beredd?

Lennart Wettmark

PS bis nr 3 går till tryckeriet nästa vecka med en diskussion kring Creative Common, BiS och Globalarkivet, men också Kerstin Ericssons biblioteksliv, en intervju med Theodor Kallifatides, ”Vad är invandrarlitteratur?”, reportage från Nicaragua, nytt om vår Västsaharinsamling och en hel del annat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.