Kategorier
Alliansen politik språk

Kampen om språket

”Vänstern förlorade kampen om ordet” menar mediaanalytikern Anders Mildner i SvD idag. Och visst är det sant. Det nya arbetarpartiet hann inte bara före SAP när det gällde att kopiera New Labours politik i Storbritannien. Man har nu också vunnit kampen om gamla socialdemokratiska begrepp som ”arbete”, ”arbetslöshet”, ”lönebildning”, ”rättvisa”, och ”solidaritet”.
Man talar inte längre om ”skatter” (där Sverige sedan länge blivit förbisprungna av Danmark) utan om ”skattetryck”, och man talar om Sverige-Demokraterna som ”invandringskritiska”.
Man talar om ”lokalvårdare” och hygientekniker, inte städare, och internservice när man menar vaktmästare.
Redan Strindberg menade sig ha ”ordet i sin makt”. Och den som vinner kampen om språket brukar också (med mediernas benägna bistånd) vinna kampen om väljarna.
Och nu får vi dras med ordvrängar-alliansen i fyra år till!
Mats Myrstener

2 svar på ”Kampen om språket”

Ack ja, det var då det. Och apropå nya svengelska nonsensord: I universitetsvärlden heter det inte ”personalansvarig” numera, det heter HR-strateg. HR står väl för ”human relations”. Om detta är ”humant” eller inte vet jag inte. Däremot tror jag att vederbörande lyft sin lön en del med namnbytet. Alltså inte ”bibliotekarie” längre, vi sysslar ju allt mindre med böcker. ”Informationsstrateg”? Högre lön?
Mats Myrstener

Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.