Flickfotografer, Egoboost, men också några guldkorn från höstens bokflod

Många guldkorn hittar man i Svensk bokhandels höstkatalog, alltid lika spännande att bläddra i. Memoarer av Ted Kennedy och Torgny Lindgren, spännande titlar som Adjö Istanbul av Irfan Orga, Klas Katt i Vilda Västern av min tecknarfavorit Gunnar Lundkvist, Vampyrer och varulvar av Jan-Öjvind Swahn, Fashionista av Martina Bonnier, och så klassikern: 1001 böcker du måste läsa innan du dör. (Pust. Tur man går i pension snart.)
Spännande förlag som lilla Sekwa, Kartago som ger ut tecknade serier, eller ellerströms i Lund, som i höst ger ut klassiker som Södergran, Virginia Woolf, Marina Tsvetajeva, och James Joyce två relativt okända diktsamlingar Chamber music, och Poems pennyeach. Agnes von Krusenstjernas Fattigadel kommer i ny upplaga, böcker av Gabriela Melinescu och Ayaan Hirsi Ali.
Sen finns det ju också grabbfavoriter som Håkans drinkar (han från ”Baren”), ”Per Morberg jagar och lagar”, och Bingo Rimérs En flickfotografs bekännelser. Rimér ville redan som tonåring bli en ”kändis”, mest för att imponera på pappa i Blekinge. Sveriges mest kände nakenfotograf (Slitz, Café, Playboy, Moore magazine) kallar sig ”feministernas värste fiende”! Och vad ska man säga om kurviga bloggdrottningen Isabella Löwengrips nya bok Egoboost? Ja, läs intervjun med henne i SvD, där hon jämförs med själve August Strindberg?
Det kallar jag ”girl power”!
Undrar hur många ex. av Egoboost och En flickfotografs bekännelser som köps in till de svenska folkbiblioteken? Troligen fler än av Södergrans revolutionerande diktsamlingar Septemberlyran, och Landet som icke är? Det är du som bibliotekarie som bestämmer.
Mats Myrstener
(Mer inköpsförslag: Mona Sahlins valbok, Möjligheternas land, eller varför inte Maria Wetterstrands Den nya gröna vågen. Eller den tidigare i år avlidne Howard Zinns sista bok, Man kan inte vara neutral på ett tåg i rörelse. Det var hans råd till sina historiastudenter: Den som inte engagerar sig ger sitt stöd åt den färdriktning samhället har. Även om allt verkar ”gå på räls”.
Det är också ett inlägg i den politiska färdriktnings-
debatten idag.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.