Det osynliga skrämmer

Den här veckan samlas den nya riksdagen i Stockholm, och den alltid lika kloke Rolf Gustavsson i Svenska dagbladet har en bra förklaring på Sverigedemokraternas framgångar.
Många av de som röstat på SD i Skåne där han bor, är människor från små samhällen som aldrig sett en invandrare på närmare håll, utan bara läst om dom i kvällstidningarna. Kan det finnas främlingsfientlighet utan främlingar, undrar Gustavsson? Javisst, se på Norge.
Själv uppvuxen i Västerbotten kan jag dock konstatera att där är rädsla för främlingar (och för förändringar) ganska sällsynt. Länet är ett av de få i Sverige där SD inte fick (nästan) några röster alls. Man brukar förklara det med det västerbottniska ”frisinnet”, där frikyrkor som Missionsförbundet och EFS (med stor utlandsmission) alltid varit starka, och där liberala strömningar och nyfikenhet på nya möjligheter dominerat.
Stora förändringar skrämmer annars de flesta, och dit hör tanken på ett annat, mångkulturellt Sverige. Västerbotten är stort och glest befolkat, där har alltid funnits gott om plats för nybyggare. Så är det kanske inte längre i Skåne?
Många av de nya riksdagsledamöterna talar om att man nu måste ta upp den verbala kampen mot Sverige-
demokraterna, och syna den opportunistiska politiken i sömmarna. Klart är att vi börjar få ett annat, mer ”europeiskt” politiskt klimat i Sverige.
Och det är också en del av det nya, mångkulturella, moderna Sverige. Man kan inte sticka huvudet i busken och tro att det inte finns. Men att det inte är så farligt som media gör gällande, är något vi måste hjälpas åt att förklara för de som skräms av det.
Mats Myrstener
(Kanske borde man i Tomelilla pröva den danska idén att låta biblioteket ”låna ut en invandrare”? Läs om 85-åriga Gulli och 35-åriga hemtjänstarbetaren Sahra från Somalia, i SvD:s reportage från det skånska samhället, mitt i Änglamark.)

8 svar till “Det osynliga skrämmer

  1. Jag tycker tanken "med att låna ut en invandrare" är fel på så många sätt att jag inte vet var skall börja. Men jag gör ett försök att kommentera: ett sådant projekt skulle exotisera snarare än sprida kunskap och dialog, verkligen befästa att de personer som kommer till Sverige är objekt för vår bedömning. Invandrare är heller inte på något sätt en homogen grupp, och vi borde inte bekräfta bilden av att det är det genom att mena att man kan prata med en "typisk" representant "låna en invandrare". I kort jag tror man snarare skulle befästa en exotisk, och rasistisk, bild av de som kommer till Sverige än krossa dem. Har de verkligen sånt i Danmark? Jag finner tanken kränkande.

  2. Tyckte det här var befriande att läsa. Vänd på problematiken, istället för att spela på SD:s planhalva. http://www.gp.se/kulturnoje/1.459782-vi-maste-tala-mer-om-segregationen

  3. Sverigedemokraternas starkaste fäste är Almgården i Malmö med över 30%. Almgården ligger precis brevid Rosengård, menar du att de inte har sett någon invandring??

  4. Nja (till Anonym) jag vet bara att erfarenheten från Södertälje är att de mest invandrarfientliga aldrig umgås med dessa invandrare, aldrig besöker deras områden, bara läser om dom i tidningarna och kanske, någon gång, möter dom på gatan. Kan tänka mig att det är samma sak i Almgården, alltså total polarisering. (Till Tobias) Nja, det sista var väl menat som ett skämt, men faktum är ju att man i Danmark prövat på att "låna ut en präst", en militär, osv. (om man även lånat ut invandrare vet jag inte, men varför inte?) Dvs man ordnar möten mellan människor som aldrig skulle träffas annars, och därför inte förstår varandra. "Fear leads to anger, anger leads to hate" som Master Yodas taoism-filosofi lyder. (I SvD artikeln säger ju också en av de intervjuade att hon bara "proteströstat" på SD, att hon tidigare röstade på S, men att hon inte skulle vilja att SD blev ännu större. "Det skulle vara obehagligt". Ja, i Holland håller det ju på att ske sa dom nyss på TV. Så det börjar brännas nu.

  5. Jag läste också om Holland. Utvecklingen över hela Europa är sannerligen oroväckande och man tänker ju på vad som hände förra gången på den här kontinenten efter en större ekonomisk kris.

  6. Läs Nina Olssons magisteruppsats "Det levande biblioteket – retorik kring fördomar och möten. En argumentationsanalys i relation till folkbibliotekens mångfaldsuppdrag"

  7. Säg så här då: Biblioteket skulle kunna hjälpa till med att skapa "möten" mellan folk från olika kulturer och språkområden. Så gör man säkert idag, men kanske borde göra ännu mer aktivt nu. Vi saknar ju i stort sett arenor för dialog ansikte mot ansikte. Både folkbibliotek och folkbildningsorganisationer bör engagera sig. Om de Sverigedemokratiska väljarna skulle komma vet jag inte, men man skulle på olika sätt kunna försöka omvända dom. Utan väljarstödet faller ju SD pladask.Men bäst är naturligtvis en politik över blockgränserna för fler jobb för ungdomar och för arbetslösa. På en arbetsplats möts man ju också ansikte mot ansikte. Se åter hänvisningen till Gulli och Sarah från Somalia i Tomelilla.

  8. Visst, Mats, biblioteken kan göra mycket genom sin blotta existens och ännu mer genom att vi blir mer medvetna om denna roll och prioriterar annorlunda än vad många gör idag. Mer om bibliotekens funktion och utmaningar finns att läsa och diskutera på webbplatsen mangsprak.ning.com , gör det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.