Avknoppningar var olagliga

Just hemkommen från kulturstaden Helsingfors (där satsar man, till skillnad från i Stockholm, på kultur) läser jag (både i DN och SvD) om Stockholms stads ”avknoppningar” av kommunal verksamhet. Liksom i statsministerns Täby (utförsäljningen av Tibble gymnasium) har Stockholm fällts av Regeringsrätten för att ha sålt kommunal egendom långt under marknadspriset.
Det gäller Vantörs hemtjänst, som såldes till två chefer, som endast behövde betala för några begagnade inventarier bestående av möbler och datorer.
Nio månader senare kunde cheferna kvittera ut en vinst på fyra miljoner efter skatt. Att standarden på äldreomsorgen sjunkit lika snabbt (inte bara pgr av privatiseringar) har vi kunnat konstatera i flera uppmärksammade TV-program på sistone. Nu hoppas jag att Janne Josefsson även tar upp utförsäljningen av allmännyttan i Stockholm. T.ex. säljs en hyresrätt värd fyra miljoner i innerstan till lägenhetsinnehavaren för hälften av marknadsvärdet. En nätt vinst på två miljoner alltså (och svår att stå emot naturligtvis).
En upprörd insändare i dagens DN har rubriken ”Nu har Sverige blivit ett två-tredjedelssamhälle”. ”Reella satsningar på den utsatta tredjedelen av samhället kommer att utebli, och den kommer sannolikt att få det allt sämre. Speciellt gäller det de allra fattigaste.”
Vi kommer säkert att få se utfall mot de icke-kommersiella folkbiblioteken under de kommande fyra åren också. Det är snart en av de sista bastionerna av helt kommunalägd samhällsnytta. Vi kan låta det ske utan kamp, dvs tiga och samtycka. Eller ta strid.
Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.