Tidskriften Latinamerika läggs ner

I det senaste numret av Latinamerika står det skrivet i ledaren att tidskriften läggs ner. Latinamerika, som ges ut av solidaritetsföreningen Latinamerikagrupperna, har funnits i 35 år. Orsaken till nedläggningen är kraftigt minskat Sidastöd och nya regler angående bidrag från Kulturrådet. Tecken i tiden?

I det nya numret (som alltså blir det näst sista) så finns det i alla fall ett intressant reportage om bibliotek och bokbussar i Nicaragua (“Böcker som befriar”). I artikeln får vi en kort redogörelse om Nicaraguas biblioteksrelaterade historia, med framgångsrika alfabetiseringskampanjer på 80-talet. Juni 2009 utropade sig landet fritt från analfabetism, men det finns fortfarande problem och klyftorna är stora. Böckerna är dyra och i fattiga hem så blir läsförståelsen som konsekvens av detta svagare, även om barnen får de grundläggande redskapen för läsning genom skolan. Självklart har de bibliotek som finns en helt enorm betydelse. Det är också intressant att läsa om bokbussarna “Simon Bolivar” och “Bertolt Brecht” som förser både skolor och fängelser med böcker (att bokbussen har samma rutiner på båda dessa institutioner ger hopp anmärker Markgee i reportaget). Tyvärr finns inte artikeln på nätet, men fråga efter tidskriften på ditt närmsta bibliotek vettja!

Tobias Willstedt

Ett svar till “Tidskriften Latinamerika läggs ner

  1. Värdsdelen blev aktuell i helgen, både genom den framgångsrika bolsa-kampanjen i Brasilien, och mer negativt genom en illa arrangerad militärkupp i Ecuador.Jag hoppas inget bibliotek gallrar Eduardo Galeanos bok "Latinamerikas öppna ådror". Det är en av de absolut nödvändiga böckerna om man vill förstå Latinamerikas tragiska, och nu kanske något mer förhoppningsfulla historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.