Kategorier
privatisering Stockholms stadsbibliotek

Sluta privatisera!

För några dagar sedan läste jag en krönika i SvD av Kinajournalisten Ola Wong (som skrivit en bra bok om Kina för övrigt).
Rubriken var anslående: Inte alla privatiseringar är av godo (eller ngt liknande). Sådant läser man t.o.m. i Svenska dagbladet numera!
Wong ondgör sig här över utförsäljningen av delar av Apoteket. Det har lett till sämre sortiment och svårigheter att få tag i vissa varor. Och i dagens Expressen skriver kolumnisten Cecilia Hagen att hon är så rädd för att åka tåg att hon numera har en hammare med sig på X2000, i händelse hon skulle bli instängd efter banan, i en plåtburk utan luftkonditionering. Själva hamnade vi i Osby där tåget fick stopp, i 2,5 timmar. Stackars SJ, den bolagiseringen har inte varit lyckad.

Idag är det väl bara folkbiblioteket och Systemet som inte riskerar att privatiseras. All annan verksamhet går ju i princip, i USA är det vanligt med privata fängelser, universitet, dagis och ålderdomshem, liksom privata vaktbolagsarmeer, som bl.a. sattes in i Irak. Socialvårdande verksamhet är dock knappast lönsam (”kunderna” har inga pengar) och folkbibliotek verkar inte heller gå att privatisera, pgr av nuvarande lagstiftning. Det ska vi nog vara glada för.
Frågan är hur det blir i framtiden? Dieselverkstadens bibliotek är ett exempel på entreprenad, och fler lär säkert följa. Det ser lite mörkt ut, om inga nya pengar skjuts till.
I Stockholm invigs snart Kulturhusets nya bibliotek i bottenplanet, klart inspirerat av experimenten i Malmö. Vi får se om det blir en succé. Det blir i så fall personalen som får ta itu med narkomaner och andra problem-
personer som går in på biblioteket från Sergels torg för att vila sig eller göra affärer. Låt hoppas att det finns permanent vaktpersonal i biblioteket, det kommer att behövas.
Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.