Ut i rymden (en riskanalys)?

I USA påstås det att 20 procent av befolkningen tror på UFO:n. Tänkte på det när vi såg den ganska roliga filmen Men in black häromdagen. Ett gammalt klipp från Aftonbladet 15/6 i år talar sedan om att en japansk rymdsond återvänt från en sju år lång resa i universum när den landade i australiska öknen.
Med sig hade den en bit från en asteroid, för första gången någonsin kan nu geologer och andra intresserade av stenar från rymden, studera denna märkliga tingest.
Apropå asteroider så läser jag också att en sådan med en promilles chans kan träffa jorden år 2182.

Risken är kanske inte överhängande. Men insatsen är, kan man säga, rätt hög. Hela jorden skulle kunna förintas. Klimatet förändras fullständigt. Redan år 2080 börjar chansen bli mätbar. Kan tänka mig vilka rubriker detta kommer att orsaka i USA?
Här hemma har vi lite mer vardagligare saker att ta ställning till. Snart är det ju val. Och det ser inte så ljust ut, tyvärr. Senaste undersökningen visar att Kd balanserar på avgrunden, om dom inte räddas av ”broder 4 procent”? Och Sverige-Demokraterna likaså (”Broder rasist”?). I vilket fall blir valet nog en nagelbitare, alla partier inberäknade.

I tidningen läste jag att den nya nationalarenan för fotboll i Solna redan överskridit sin budget med två miljarder. Men det är ju en kommersiell verksamhet, så det får väl kosta? Något nytt huvudbibliotek fick vi ju inte i Stockholm, kommunen drog sig fegt undan sedan en tjänsteman på ett minst sagt bräckligt underlag påstått att man riskerade överskrida budgeten med 500 miljoner (se tidigare blogginlägg), och sedan några arkitekter kritiserat den nya byggnaden för att vara för ful (vilket ju Asplunds byggnad också blev kritiserad för på sin tid, men det har man väl glömt?). Däremot planerar man att bygga fyra stora fula idrottsarenor under de kommande åren. Som man säger: It’s no business like showbusiness.
Och skattepengarna för kalaset – ja de försvinner nog ut i rymden de med. Risken finns.
Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.