Mera om Malmö

En dag under vår Malmösejour tog vi oss ut till beryktade Rosengårds centrum, faktiskt gångavstånd från centrum. En av sommarens varmaste dagar, men mycket folk på det stora biblioteket i stadsdelens köpcentrum. Lugnt, tyst (vi började t.o.m. viska till varandra, man vill ju visa de andra besökande respekt) och full aktivitet. Stort, rymligt och ljust. Imponerande.
På eftermiddagen besökte vi en annan av Malmös åtta filialer, det nyöppnade Garaget på Lönngatan 30. En stor lokal i ett gammalt bussgarage. Ligger tillsammans med ett centrum för ungdomsaktiviteter som teater och musik. Lite ungdomsprägel, ganska lite böcker, mest ”nyheter”. Den unge mannen som verkade basa över det hela var inte bibliotekarie.
Vi fikade och trivdes. Under sommarlovet satsar man på barn- och ungdomsverksamhet som TV-spel, pärlplattor och -stickning, film, sagoläsning, uppträdanden från en stor scen (halva lokalens utrymme), Internet (många av låntagarna är invandrare) osv. Utan tvivel en ”mötes-
plats”, och även en och annan vanlig boklåntagare sågs också förlänga lån och hämta ut fjärrlånade böcker.
Framtidens bibliotek? Med ganska lite böcker? Snarare den s.k. kulturhusmodellen som var inne på 1970-talet. Som nu verkar få en välförtjänt renässans. Passar ganska bra för en filial med dagens teknik och möjlighet till fjärrlån. Besöket var positivt, det tyckte vi allesammans. En spännande miljö.
Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.