Kategorier
Google Länkskafferiet Mölndals Stadsbibliotek

Heja Mölndal!

”Google är inte allt. Upptäck Länkkatalogen, på nätet sedan 1995″, annonserar Mölndals Stadsbibliotek i senaste numret av Ordfront.
Fantastiskt med bibliotek och bibliotekarier som envisas med att tala om att det finns en värld utanför Google!
Var nyligen med och ordnade en kurs där bl a Mölndals Länkkatalog presenterades av dess skapare och utvecklare Bert Hoflund. Utvärderingen visade att flera av de deltagande bibliotekarierna då upptäckte och sedan dess använder denna guldgruva. Alltför många tror dock att Google fångar allt. Kolla till exempel Mölndals länkar vad gäller språk och länder!
Tillsammans med Länkskafferiet bör Mölndals Länkkatalog vara självklara redskap för varje bibliotekarie och andra infosökare, vilket varje bibliotekarie bör informera varje informationssökare om!
Länkskafferiet finns nu även på facebook, om man blir deras fan så får man massor av bra och aktuella länktips, så det bör varje bibliotek och bibliotekarie bli!
När man då ändå håller på att fraternisera på nätet så bli då även fan till Internationella Biblioteket, åxå det ger mervärde, annars förstår jag inte alls varför man ska vara fan till en massa bibliotek i när och fjärran?

Ingrid Atlestam

3 svar på ”Heja Mölndal!”

Sikkert ikke så dumt. Deichmanske bibliotek (hovedbiblioteket i Oslo)har en tilsvarende sak http://detektor.deichman.no/Utfordringen er å vidlikeholde; slette råtne lenker og legge til nye aktuelle. Og hvorfor skal flere sitte forskjellige steder og gjøre sammen jobben. Husker forresten i internettets barndom hvor "alle" lenket til "alle" .Forøvrig greit med en påminning om at google ikke finner svar på alle spørsmål!

Visst i början av länkrörelsen skulle varje bibliotek fixa egna länklistor, men här som i de flesta andra fall handlar det om att tillsammans kan vi, det vill säga samordning, för att inte säga centralstyrning. Länkskafferiet ansvarar Skolverket för och förhoppningsvis används det i alla skolor och bibliotek istället för ofullkomliga hemmabyggen. Mölndals länklista borde bli ett nationellt uppdrag och få större resurser. Ett fall för KB!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.