Kategorier
Alliansen ekonomi ekonomisk demokrati

4/5-dels-samhället

Idag läser jag i Aftonbladet om resultatet av Reinfeldts politik. Familjen Isacsson, två friska medelålders makar med heltidsarbeten och fyra barn, tjänar 2.815 kronor mer i månaden på skattelättnader. Sjukskrivna Lena Nyman däremot, förlorar 959 kronor i månaden.
Hur var det: solidaritet, det var väl något dom tjafsade om på 1970-talet?

En ung låntagare på mitt bibliotek frågade nyss när den här individualismen egentligen slog igenom i Sverige. Ego-tänket, ”satsa på dig själv-tänket”. Jag tror det kom i samband med SAF:s och 4 oktober-rörelsens jättekampanj 1983 (fast ursprunget, SAF-direktören Sture Eskilssons berömda PM kom redan 1974), sedan den hotfulla löntagarfondsfrågan skjutits i sank av Kjell-Olof Feldt och hans grabbar Klas Eklund och Erik Åsbrink på finansdepartementet. Hela tankemodellen implementerades sedan under 1980-talet, fast s-regeringen vågade inte se väljarna i ögonen utan började sänka skatter och låna till välfärden, tills det hela smällde till rejält kring milennieskiftet. Nu tar Reinfeldt åt sig berömmet för återhämtningen. Det är han som för en ”sansad” och ”stram” finanspolitik, i Göran Perssons anda. ”Vi låg i som remmar för att försöka inympa krismedvetande hos folket” sa Feldt en gång. Tack Kjell-Olof, det gjorde du bra! Jag hoppas du är nöjd med omstruktureringen av landet?
Nu kryper 4/5-dels-samhället närmare. Många som fortfarande har näsan över vattenytan har belånat sig över öronen. Fler kommer att sjunka ner i det moras där en femtedel av befolkningen redan befinner sig. De som i media kallas förlorarna, ”The losers”.
För dom blir snart folkbiblioteket och kyrkan de enda öppna dörrarna utanför den egna lägenheten, i ett samhälle där pengar, den egna lönen, sommarstugan och barnens ridlektioner styr varje steg vi tar.
I samma tidning ger Åsa Lindeborg svar på tal till kolumnisten Johanne Hildebrandt. Att en kolumnist i Aftonbladet angriper den egna kulturredaktionen måste ses som speciellt. Splittringen inom den egna rörelsen hårdnar, och Reinfeldt bara ler och kryper allt närmare.
Mats Myrstener

Ett svar på ”4/5-dels-samhället”

Idag hade LO en stor annons i Metro där det konstateras att Sven Otto Littorin bara behöver betala 90 kr i månaden i Akademikernas A-kassa. Överkomligt eller hur när man tjänar 108.000 kr i månaden? En timanställd hotellstäderska betalar däremot, efter Alliansens slopande av A-kassebidraget, 430 kr i månaden, på en månadslön på 18.500 kronor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.