Kategorier
arbetarlitteratur

13 lektioner arbetarlitteratur

Det är inte för sent ännu, några lektioner återstår. På LO-Tidningen Kulturs blogg håller litteraturvetaren Magnus Nilsson för närvarande en Liten arbetarlitteraturskola i 13 korta lektioner. I dessa sammanfattar han sådant han sysslat med de senaste åren, genom att leverera kärnfulla inlägg om vad arbetarlitteratur är – och kan vara. Lektionerna kommer också att publiceras i LO-Tidningens sommarnummer.

I flera avseenden jobbar Nilsson här som en ”mythbuster”, ute efter att pysa luften ur fördomar och förgivettaganden. En lektion inleds: ”Många tror att arbetarförfattarna idoliserar arbetarklassen. Som alla deras läsare vet är det dock närmast tvärt om. I arbetarlitteraturen skälls det mycket på arbetarna…”. Lektion nr 7 rör frågan om ”invandrarlitteratur” kontra arbetarlitteratur, något som Nilsson behandlar mer i detalj i boken Den föreställda mångkulturen : klass och etnicitet i svensk ­samtidsprosa.

Följ de återstående lektionerna, till exempelvis via RSS. Själv har jag skolbänken i mobilen, när jag sitter på bussen hemåt. Som läsare har du möjlighet att kommentera inläggen.

Kalle Laajala

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.