Information, makt och Ship to Gaza

I vår tid är det nog inte en överdrift att påstå att information kan manipuleras och spridas hur lätt som helst, så länge du har tillgång till rätt kanaler. Det är allt svårare att göra sig en bild av faktiska händelseförlopp när vi måste sålla mellan motstridiga redogörelser från parter som driver sin egen agenda. Vi som jobbar på bibliotek och står som en garant för medborgarnas tillgång till information och kunskap står givetvis inför nya utmaningar i och med detta.

Aktuella exempel på internationella konflikter som förvandlats till faktiska informationskrig mellan de olika parterna är till exempel Rysslands krig mot Georgien häromåret och nu senast, rapporteringen kring Ship to Gaza.
Med det sagt vill jag rekommendera Erik Bergs kritiska analys av IDF:s redogörelser av händelserna på Mavi Marmara, Freedom Flottila (Ship to Gaza). Även om man bortser från den egentliga sakfrågan (vad hände egentligen på skeppet?) tycker jag att Erik Berg gör en bra analys om hur information och makten över informationsflöden fungerar i vår samtid. Läs!

Tobias Willstedt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.