Kategorier
bokhandel

Bokens ekosystem har skadats

Det menar Svensk bokhandels chefredaktör Lasse Winkler i en arg ledare i nr 11/2010. Allt fler bokhandlare försvinner, utbudet blir allt mer enkelspårigt. Man saknar vision och strategi. Regeringen har sent omsider vaknat och föreslagit en ny bokutredning.
Allt har lämnats åt marknadskrafterna och litteraturens ekosystem har skadats. Det går inte minst ut över det smala utbudet. Böckerna blir inte längre en ”levande del av det svenska kulturlandskapet”. Andra länder vårdar sitt litterära arv, vi håller på att mista det.
Han menar att det är dags att väcka bokfrågan, nu när det snart är val. Vi bör se med oro på utvecklingen, bibliotek och bokhandel sitter i samma båt och borde hjälpas åt att värna om det litterära ekosystemet innan det är för sent.
Mats Myrstener

Ett svar på ”Bokens ekosystem har skadats”

Norge föregår som alltid med gott exempel i sitt stöd till inhemsk kultur, t.ex. vägrar man släppa principen med fasta bokpriser i bokhandeln, vilket gör att litteratur i små upplagor kan säljas förhållandevis billigt. Jag läste om detta i SvD häromdagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.