Kategorier
Växjö

Emigrantinstitutet på fallrepet

Som nämnts tidigare här i bloggen är Emigrantinstitutet i Växjö på fallrepet. Ett välkänt arkiv, bibliotek och museum ägnat åt forskning kring emigrationen från Sverige, främst den till Amerika. Över en miljon svenskar utvandrade till Amerika mellan 1850-1930.
Det statliga bidraget till institutet har dragits ner, och kommunen i Växjö vill att verksamheten ska omorganiseras och bli mer ”kommersiell”. På institutets hemsida talas dystert om att det är den sista säsongen. Nu kommer det förmodligen att splittras upp på flera olika institutioner, vilket inte minst drabbar forskningen och den folkbildande verksamheten. Byggnaden och diverse inventarier ska säljas på Internet.
Ett kulturarv håller på att förskingras skulle man kunna säga.
Mats Myrstener
http://www.utvandrarnashus.se/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.