Mord på internationellt vatten

Som de flesta säkert vet vid det här laget har israeliska kommandosoldater bordat Ship to Gazas fartyg. Resultatet vet vi alltför väl – 9 döda och 45 skadade. På demonstrationen idag i Göteborg talades det om att det här inte är en vänster-högerfråga utan att man gemensamt ska ta avstånd från Israels handlande. Kommunister och moderater, förenen eder!

Nja, om det ändå vore så enkelt! Den massaker och det våld som riktades mot Ship to Gazas fartyg är förkastligt men bara ett symptom på något mer djupliggande – Israels roll som ockupationsmakt och USA:s förlängda arm i Mellanöstern. Är man van vid att på regelbunden basis förvägra den palestinska civilbefolkningen det allra mest nödvändiga och samtidigt utsätta dem för godtyckligt våld och bombanfall är en bordning av några fartyg fyllda med fredsaktivister ingenting. Och när de dessutom har mage att försvara sig är det bara att skjuta hämningslöst. Better safe than sorry. Att enbart protestera mot massakern och bordningen av fartygen idag är billig populism – det är att helt osynliggöra det palestinska folkets lidanden som fortgår i denna stund. Ett lidande som fick fredsaktivister att agera genom Ship to Gaza från första början.

Det behövs en politisk vilja och kamp mot Israels övergrepp och ockupation oavsett vem de drabbar och inte bara aktivister utifrån. Därför kan aldrig höger och vänster gå samman på någon humanistisk grund – det blir en chimär som genast går upp i rök när den ställs mot verklighetens konflikter och blodiga realitet. Vänstern, i bred bemärkelse, måste avvisa humanistiska högerinviter och fokusera på att sätta Israels våld och övergrepp idag i ett geopolitiskt sammanhang. Att dagens händelser inte var en tragisk, isolerad engångsföreteelse utan vanlig praxis inom den israeliska ockupationsmaktens militär, en praxis som i sin tur möjliggörs av USA:s stöd.
Kristian Schultz

2 svar till “Mord på internationellt vatten

  1. Här är en länk av många på facebook om man vill protestera:http://www.vivapalestina.org/

  2. Det är så symtomatiskt detta att så snart nånting drabbar andra än palestinier, så går man igång överallt och det talas stora ord. Men dödande, våld, trakasserier och ett allmänt arrogant übermenschbeteende från israelisk sida är vardag för Palestinas folk sedan decennier. Där dör folk stup i ett. Man borde tacka Ship to Gaza för att omvärldens ögon öppnades åtminstone för ett tag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.