Kategorier
boktips Förenta staterna film kapitalism

Go west

Jag tittade på den amerikanske vänsterpopulisten Michael Moores senaste film Capitalism: A love story häromdagen. Lagom till den senaste finanskrisen som skakade om världen passade Moore på att göra en dokumentärfilm om amerikanska folkets historiska och nuvarande förhållande till den omkramade kapitalismen. Moore hinner även med att reflektera lite över “that other -ism” och vad den skulle kunna betyda för amerikanska folket. Det är lätt att kritisera Michael Moore för hans lite putslustiga och övertydliga reflektioner över rätt så komplicerade saker, men samtidigt så tycker jag att han är en positiv kraft i dagens medie- och underhållningsindustri, som inte drar sig för ta ställning för ett vänsterperspektiv. Nu när det verkar som att vi är på väg rätt in i nästa kris (euro-kris i Europa, fallande borättspriser i Sverige på sikt?) kan man kosta sig på att titta på Capitalism: A love story och låta sig underhållas av cirkusen på Wall Street.

Om man vill läsa en riktigt bra redogörelse av USA:s historia skulle jag vilja rekommendera Det amerikanska folkets historia av Howard Zinn som sorgligt nog gick bort detta året. Det amerikanska folkets historia är berättelsen om makten och motståndet mot makten: om indianer, afroamerikaner, kvinnor och kommunister i det stora landet i väst. Zinn är borta men böckerna finns kvar, låna den på ditt bibliotek!

Tobias Willstedt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.