Kategorier
film Indien

Avatarer och naxaliter

Min kollega Hans gav mig en artikel av den kände marxist-teoretikern Slavoj Zizek, som behandlade filmen Avatar, och annan, vad han kallar, ”Hollywood marxism”. Han menar att filmmogulerna i Hollywood med ”vampiric exploitation” utnyttjar alla uppslag, som sedan trans-
formeras till sliskiga kärlekshistorier. Typexemplet är filmen Reds med Warren Beatty från 1981, som egentligen bygger på journalisten John Reeds berömda reportagebok 10 dagar som skakade världen.
Även Avatar innehåller förvisso en kärlekshistoria, men jag tycker nog det är skillnad ändå på en film med ett väsentligt budskap, vilket inte alla Hollywoodfilmer har. Jag tycker det finns ett sådant i Avatar och det är ganska tydligt, även om inte alla uppfattar eller bryr sig om det.
Zizek nämner tillslut en riktig konflikt med en ursprungsbefolkning, de s.k. naxaliterna i östra Indien, som bebor ett stort område som nu skövlas av gruvföretag för dess stora bauxittillgångar. Författarinnan Arundhati Roy har engagerat sig för naxaliterna, och skriver om dom i en artikel i tidskriften Outlook India.
Mats Myrstener
http://www.outlookindia.com/article.aspx?264738
http://www.newstatesman.com/film/2010/03/avatar-reality-love-couple-sex

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.