Kategorier
arbetarlitteratur klassresor Malmö

Tillbaka till yarden

Författaren Kristian Lundberg fick i år Ivar Lo-Johanssons personliga pris (310.000 kronor) för romanen Yarden som utkom förra året.
Nu ser jag honom intervjuas på TV på Landet runt och berätta om hur han växte upp som arbetarbarn i Malmö, om hur många studenter som kunde gå ner till hamnen i Malmö för att ta ett kneg (jag undrar om posten i Stockholm spelade samma roll på den tiden), om hur han sedan lämnade arbetarna vid yarden och den sammanhållning och solidaritet som ändå fanns där, och gjorde en klassresa till medelklassen; och hur han efter en tid av improduktivitet i vuxen ålder återvände till ”yarden” för att söka jobb – en arbetsplats som då inte fanns längre.
Han talar om solidaritet förr och nu, om vad ”jämlikhet” skulle kunna betyda, borde betyda, men också om hur han gick till biblioteket i Malmö, till skolbiblioteket, och läste och läste, både som ung pojke och som vuxen, ”arbetslös”, författare.
Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.