Kategorier
Stockholms stadsbibliotek

Oroande utveckling i Stockholm

Personalen på Stockholms stadsbibliotek kräver nu mindre öppet på biblioteket, man orkar helt enkelt inte med. Tretton filialer drar nu också ner på öppethållande, trots de uttalade ambitionerna från kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt att tillgängligheten ska öka.
Skyddsombudet på SSB är allvarligt oroad för personalens hälsa: personalnedskärningar i kombination med ökade krav får allt fler att sjukskriva sig. Många har också sagt upp sig och söker jobb utanför Stockholm.
”Personalen mår uruselt” är budskapet till politikerna, men Madeleine Sjöstedt förstår ingenting. Hon tycker det är ”häpnadsväckande” att personalen vill stänga biblioteket, och att man ”svartmålar sin egen verksamhet”.
Som man bäddar får man ligga, dessvärre sover nog Madeleine Sjöstedt bättre om nätterna än SSB:s personal, fast det borde vara tvärtom.
Samtidigt läser jag i tidningen att Emigrantinstitutet i Växjö, en viktig institution med forskarambitioner, nu hotas av nedläggning, sedan man förkastat ett politikersparförslag att slås samman med länsmuseet. Och på lokal-TV igår varnades för att verksamheten på Akademiska sjukhuset i Uppsala är allvarligt hotad, på grund av besparingar.
Och alliansens budskap är naturligtvis bara: fortsätt sänka skatterna! Du som har jobb: Jobba på! Följ ”arbetslinjen” tills du svimmar av utmattning!
Mats Myrstener
källa: Svenska dagbladet, 8 maj (ännu ej på svd.se, här dock en länk till en tidigare artikel på samma tema, där jag noterar att Inga Lundén oroar sig för bibliotekariernas yrkesroll, men främst i förhållande till skattebetalarnas pengar !)
http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/bibliotekarier-trevar-i-ny-yrkesroll_3974259.svd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.