Kategorier
boktips jämlikhet riksdagsval

Dagen efter

Dagen efter Valborg- och Första majfirande, konstaterar SvD:s ledare närmast uppgivet att det ”spritter av liv” i vänstern. Vänsterpartiets tåg var som vanligt större än S i Stockholm (och i Uppsala var kristdemokraternas större); Sahlin får dock kraftig draghjälp av Miljöpartiet, som inte ens behöver gå ut och demonstrera, utan seglar på i medvind i alla fall. Även syndikalister syntes demonstrera, och anarkisterna sålde nya numret av Brand, konstaterar SvD förfärat.
Vallöftena avlöser varann, men än har jag inte hört de rödgröna lova något till kultur- och bibliotekssektorn? Är det någon annan som gjort det?
I den långa understreckaren i dagens tidning (se också på nätet) skriver en 68-radikal som gjort avbön, Håkan Arvidsson, om Göran Greiders nya bok Det måste finnas en väg ut ur det här samhället. Arvidsson gör en stor sak av det faktum att det enligt honom inte går att förena jämlikhet med (liberal) frihet. Och det är klart: är man inte beredd att solidariskt dela med sig någonting, så upplever man nog de rödgrönas krav på högre skatter för de välbärgade som ett otäckt hot mot den egna individualistiska s.k. friheten. För de många som inte har vare sig (ekonomisk) frihet eller jämlikhet, så ter sig nog problemet lite annorlunda?
Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.