Stilla dagar i Belleville

Alldeles runt hörnet där vi bodde på ett enklare hotell i invandrarstadsdelen Belleville i Paris, hittade vi en riktigt fin folkbiblioteksfilial, uppkallad efter 1400-talspoeten Francois Villon. (Klicka på bilden så ser man bättre!)
Den påminde faktiskt om en svensk bibilioteksfilial, vilket är ett gott betyg, och t.o.m. fräschare än nyrenoverade filialen på Kungsholmen i Stockholm. Fyra rymliga våningar med barnavdelning högst upp, fackböcker på en våning, skön på en, och skivor och filmer och andra AV-medier på en. Att fransmännen bryr sig om musik och film, och seriealbum förstås, såg man tydligt.
Paris har 69 biblioteksfilialer, varav några är helt specialiserade på AV, serier eller film. Böcker, språkkurser, seriealbum och tidskrifter, är gratis hemlån, övriga medier kostar ett årsabonnemang. Kanske inte så många filialer med tanke på att staden har 11,8 miljoner invånare inklusive förorter, men verksamheten vänder sig främst till de redan frälsta. Men det som erbjuds är av hög klass!
Vi hann också besöka omskrivna nya nationalbiblioteket Francois Mitterand, utkastat bredvid Seines sydöstra krök, vid Porte d’Ivry. Ett märkligt blåsigt och ödsligt gigantkomplex en måndag förmiddag, dessutom stängt för besökare utan lånekort. Min dotter Pella sa att studenter hellre pluggar inne i ”stan”, men 15 biografsalonger imponerade!
kolla vidare på http://www.paris.fr/portail/Culture/Portal.lut?page_id=145
Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.