Bibliotek är att välja

I BBL nr3, 2010, som damp ner i brevlådan igår, intervjuas Angela Zetterlund, ansvarig för bibliotekarieutbildningen vid Linnéuniversitetet (Kalmar-Växjö). Där säger hon bland andra kloka saker att ”vi vill synliggöra för studenterna det faktum att det är en politisk handling att låna ut en bok. Utbildningen ska skapa kritiska och kompetenta bibliotekarier som vet vad biblioteket har för samhällspolitisk relevans i lokalsamhället”. Bibliotek i Samhälle alltså!
Bibliotek är att vilja välja, bibliotek är politik.
Bibliotekarier som vågar göra det efterlyses av Lina Ydrefelt i ett debattinlägg i samma nummer av BBL. På bloggar och listor har man på sistone kunnat läsa mycket om bibliotekets påstådda identitetskris. Det är bibliotekariekårens alldeles egna hjärnspöke som borde ut i dagsljuset så att man ser att det bara är lilla Labolina.
Både inom utbildningarna och på fältet behövs mer diskussion om bibliotekets samhällsuppdrag och mindre om kundanpassning. Sätt igång! Visa att biblioteket har ett större uppdrag än bara nöjda kunder!

Ingrid Atlestam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.