Vårtecken (1)

Några vårtecken syns inte i Stockholm, snön har knappt smält. Men KB, som allt ska bestyra inom bibliotekssverige nu, lanserar sig i sin nya broschyr som ”ett av Europas främsta nationalbibliotek”. Det låter lagom vagt, och egentligen är väl det enda som är ”nytt” med ”nya KB”, att man nu sammanslagits med Statens ljud o bildarkiv, som nu blivit KB:s ”audiovisuella medier”.
Ändå är det lite imponerande och kul med allt som finns samlat under det nya taket. Här finns t.ex. Sveriges äldsta film, ”Djurgården” från 1896, några ”fragment” från Gutenbergs bibel från 1454, Sveriges äldsta bok, fabelsamlingen Dialogus creaturarum från 1483, det första TV-programmet Fajans från 1954, den första musikinspelningen från 1899, den 75 kg tunga Djävulsbibeln, vår äldsta tidning från 1645, den första inspelade talrösten, en skomakare från Hälsingland som på en inspelning från 1904 berättar med livliga gester om hur han reste som emigrant till Amerika vid mitten av 1800-talet, etc., etc.
Statens ljud o bildarkiv låg långt framme när det gällde digitalisering, en stor del av deras utbud av musik, TV- och radioprogram, film o video finns digitaliserat. Tyvärr gäller inte detta för Kungliga biblioteket. Där ligger vi, som sagts, tyvärr i bakvatten.
Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.