Kategorier
rasism Sverigedemokraterna yttrandefrihet

Kan vi, vill vi, törs vi?

Visst bör yttrandefriheten användas med gott omdöme, men även den som saknar ett sådant och snarare utnyttjar rätten till egen vinning, har ändå inte förverkat sin rätt och det ger ingen annan rätt att hota eller straffa.
Dessvärre är det knappast någon skillnad vad gäller främligfientlighet i Sverige jämfört med övriga nordiska länder. Kolla t ex kommentarerna till Gert Gelottes ledare i gårdagens GP. Liknande kommentarer finns till debattsidans inlägg av folkpartiet i samma nummer.Vad göra? Att moralisera, markera avstånd och fördöma som de etablerade partierna gör håller inte. Dra fram trollen i ljuset och hoppas de spricker??
Bibliotekets roll i detta? Alla tjatar om mötesplatser, ingen nämner bibliotek, mer än biblioteksfolk. Vad menar vi? Går det att samtala med kommentarskrivarna i GP? Vad har vi att komma med som skulle kunna förändra attityder och åsikter?

5 svar på ”Kan vi, vill vi, törs vi?”

Christian, eller hur? Upplysning, folkbildning, i samarbete med skola och föräldrar förstås. Det är nog ända vägen. Dessa insändarskribenter (det är ofta samma personer, som ofta skriver under olika signaturer) kan ändå inte tas som signifikativa för en "folkopinion". I så fall skulle SD ha 15-20 % i valundersökingar ist. för 3-4. Sen finns det förstås en dold rasism också. Men jag hävdar ändå att den är mycket mindre i Sverige än i de flesta andra länder. Varför? Ja, biblioteket har nog spelat en roll när man (i Sthlm sedan 1928) hävdat demokratins värde. Folkbibliotek är aldrig opolitiska.

En sak till: biblioteket är ju egentligen den perfekta "mötesplatsen" för en diskussion mellan olika religioner, rasister och icke-rasister. Det känns för de flesta som "neutral mark". Där skulle man verkligen kunna ha en funktion, i god folkbildartradition. Redan på 1800-talet försökte man ju locka folk till biblioteket med allehanda "jippon", så det är inget nytt. Hur är det i Danmark, kan man inte "låna en muslim" på biblioteket, dvs en livs levande? Nej det är kanske att gå lite för långt? 😉

Mats M: Nej, det är inte jag som skrivit inlägget.Det mest effektiva sättet att dra undan mattan för högerpopulisterna är en offensiv vänsterpolitik (med mer välfärd, minskade klassklyftor och social jämlikhet) som gör behovet av en syndbock (nuförtiden muslimer) mindre och samtidigt slå hål på alla deras deliriska bilder av en "islamisering". Här är Andreas Malms bok Hatet mot muslimer ett ypperligt verktyg!

Mats M: "Upplysning, folkbildning, i samarbete med skola och föräldrar förstås. Det är nog ända vägen. Dessa insändarskribenter (det är ofta samma personer, som ofta skriver under olika signaturer) kan ändå inte tas som signifikativa för en "folkopinion". I så fall skulle SD ha 15-20 % i valundersökingar ist. för 3-4".Jag är en av dem som kommenterat där, och jag har 120 poäng matematik på universitetet, en ingenjörsexamen samt ett par års studier av statsvetenskap och sociologi.Du gör ett stort misstag i att tro att antal procent som SD har har att göra med vadd svenskarna anser. Om detta bara gällde invandring vet vi att 80-90 procent av svenskarna är för en minst lika hård invandringspolitik som SD, och alltså skulle SD då ha 80-90 procent. Men om vi ser till vad SD-politiker anser, där jag många är smått fascistiska och inte olika vänsterradikaler i att vara extrema, så skulle bara max 1-2 procent rösta på SD.Vidare är en missuppfattning som ni har är de som kommenterat har SD:are. Jag har läst igenom SD:s partiprogram och andra dokument, rubbet — noga med anteckningar mm — och SD anser jag består av rasistiska och/eller ideologiskt högerextrema personer av ett slag som känns s a s "tyskt". _JAg förstår om ni anser att jag inte har rätt. Inte ens Expo — Expo som f ö kallat min blogg islamofobisk då de är inkompetenta och bara säljer en tjänst där de har kvällstidningsaktiga scoop som förtalar folk ungefär som i diktaturer; tråkigt att Expo kryllar av kvällstidningsaktigt radikalvänsterslödder eftersom det är oerhärt viktigt att bjuda nazister på motstånd! — anser jag är för flata vad SD beträffar. Det är inte en slump att SD anser att Sverige bör verka för att avskaffa NATO.Nåväl. Jag kommenterade där, i GP, att om invandringen fortsätter som nu i drygt 10 år till så har antalet som Gerlotte nämner ökat till 3 miljoner (och Sveriges befolkning är då 10 miljoner). En annan sak jag vet — då jag under några dagar härom året gjorde en demografimodell (som en doktor i demografi godkänt) — är att mot mitten av detta sekel kan muslimerna vara 20-30 procent av befolkningen och andel svenskar utan utländsk bakgrund blott cirka halva befolkningen.Jag är som sagt humanist, men anser att våra värderingar, vilka har rötter i kristendomen, är centrala för vårt samhälles överlevnad. Detta är inte ett argument mot invandring per se, för man kan ju strikt vara för att det vi känner som det svenska samhället ska ändra så i grunden samt försvinna att detta inte är ett problem, men jag anser att det vore bra om människor i gemen förstår det här. det verkar de inte göra, och i synnerhet tycks de som anser att nämnande av invandring som en viktig fråga för vårt samhälle är något som bör negligeras om det inte är enkom positiva åsikter om stor invandring sådana som förtränger detta.Jag ser på Kristians svar att detta är en vänsterblogg. Andreas Malm är antisemit och den kommunism (under namnet syndikalism) som Andreas representerar är en extremism av ett så idealistiskt slag att den måste kallas religion. Den har målet ett himmelrike om läran följs, men utan att kunna förklara varför läran skulle fungera — det är en lära som i alla försök till att realiseras helt kraschat.De länder som bäst lyckas med invandring — och det är en förutsättning för att den ska lyckas med integration och allt — är länder som inte är extrema välfärdsstater. Annars måste man ha dansk invandringspolitik.Gert Gelotte som skriver att vi nu har 2 miljoner invandrare missar att vi år 2050 med nuvarande invandring har 5 miljoner invandrare, och han negligerar totalt fakta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.