Kategorier
boktips foto

Färgklickar i en digital allmänning


I boken I bildarkivet : om fotografi och digitaliseringens effekter, utgiven av KB, diskuteras ”den digitala bildens förändrade arkivariska funktion och de effekter som olika slags digitaliseringsprocesser genererat.” Idel intressant läsning.

Längst upp till vänster på bokomslaget är ett foto på en ”Woman aircraft worker” som kontrollerar elektriska detaljer. Det kommer från Library of Congress, som även gjort fotot tillgängligt via sajten Flickr i det som kallas Flickr Commons, en ”allmänning” där minnesinstitutioner lagt upp foton med ”no known copyright restrictions” – med två huvudsyften: att exponera de gömda skatterna i världens offentliga fotoarkiv och att visa hur allmänhetens kunskapsbidrag kan berika samlingarna. Mig veterligen är Riksantikvarieämbetet de enda svenska deltagarna hittills, med sedan ett år tillbaka. LoC fyllde nyligen två i sammanhanget. När ser vi fler svenska aktörer i liknande satsningar? Måste man gå via kommersiella kanaler för att nå folk?

Fotot ifråga är från 1942 och Vega Aircraft Corporation, Burbank i Kalifornien. Det ingår i serien 1930s-40s in Color. En ganska otrolig samling bilder – många med motiv på arbetande människor och yrkesliv – från en tid vi annars mest sett i svartvitt. Bilderna väcker frågor. Är inte fabrikskvinnorna ovanligt finklädda? Hur användes bilderna egentligen, som togs av fotografer från det som blev Office of War Information? Utförs inte mycket av det skildrade arbetet på liknande sätt ännu idag?

Tolkar man vårt visuella kulturarv, åtminstone foto-film-tv, strikt empiriskt (och då menar jag dumstrikt) kan man förledas att tro att världen fick sina färger först under efterkrigstiden, att det var då vår Skapare hittade färgpytsknappen i bildbehandlingsprogrammet. På Flickr Commons ser vi bevis på att det i alla fall skedde några decennier tidigare.

Kalle Laajala

Ett svar på ”Färgklickar i en digital allmänning”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.